Αρχή Ο Ξενώνας

Υπηρεσίες Η Συλλογή Φώτου

Η Περιοχή Κρατήσεις Επικοινωνία

ΘΑΝΑΣΗΣ  ΦΑΜΠΑΣ 
 Ο Θανάσης Φάμπας θεωρείται ένας από τους μεγάλους έλληνες ζωγράφους. Ζει στο εξωτερικό και στη συγκεκριμένα στο Βουκουρέστι της Ρουμανίας.
Γεννήθηκε το 1922 στο Λαύκο Μαγνησίας και καταγόταν από καλλιτεχνική οικογένεια, συγγενείς του υπήρξαν ο  αγιογράφος Αγγελής Φάμπας και ο ξυλογλύπτης τέμπλων Γιώργος Φάμπας. Την παράδοση συνέχισε ο ίδιος έχοντας πολύ νωρίς επιτύχει διεθνή αναγνώριση.
Η πορεία του στη ζωή ήταν δύσκολη, εργάτης στο Βόλο και στην Αιδηψό και μετά πόλεμος, κατοχή και πείνα. Το 1946, μια χρονιά πριν την αποχώρηση του Κ. Παρθένη, έχει την τύχη να γραφτεί  στη Σχολή Καλών Τεχνών και να διδαχθεί από το μεγάλο δάσκαλο. Δασκάλους ευτύχησε επίσης να έχει τους  Δ. Μπισκίνη και Τ. Μαθιόπουλο. Οι δύσκολες στη συνέχεια συνθήκες, με τη συμμετοχή του στον επαναστατικό αγώνα, τον αναγκάζουν να εγκαταλείψει την Ελλάδα και να εγκατασταθεί στη Ρουμανία. Εκεί, το 1950, έχει την τύχη να διδαχθεί και ειδικευθεί στη μνημειακή ζωγραφική, και συνεργασθεί στη συνέχεια με τον μεγάλο Ρουμάνο ζωγράφο Nicolae Grigorescu και τους Steriade και Labin.
Ακολούθησαν αρκετές εκθέσεις στη Ρουμανία, στην Ευρώπη και στην Αμερική.
Στους πίνακες κυριαρχεί κατ’ αποκλειστικότητα η γυναικεία φιγούρα που αποδίδεται είτε με αρχαϊκή λιτότητα, είτε με βυζαντινή ιερατικότητα. Τα έργα του χαρακτηρίζονται από λυρική διάθεση, ευαίσθητη τεχνική επεξεργασία και εκλεπτυσμένη χρωματική διαπραγμάτευση και  διαπνέονται από έναν ιδιότυπο εξπρεσιονισμό, που γίνεται αμέσως αναγνωρίσιμος.
‘Εργα του υπάρχουν στην Εθνική Πινακοθήκη της Ρουμανίας, της Ελλάδος, κ.α. Επίσης σε και ιδιωτικές συλλογές στην Αμερική, Ελβετία,  Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα κ.α.
 Για τον Θ. Φάμπα, βλ. Λεξικό καλλιτεχνών, εκδ. ΜΕΛΙΣΣΑ, τομ. 4, εκδ. 2000, Φώτη Βογιατζή, Θεσσαλική Ζωγραφική, Αθήνα, 1980 κ.α.

foto fampas1 fampas2 fampas3    

Designed By Antonis Tzounis